Breaking News
Loading...
16 Ağustos 2013 Cuma

Boğaziçi Üniversitesi hazırlık

07:11

Boğaziçi Üniversitesi Yeterlilik Sınavı

     Türkiye’ deki üniversiteler arasında en zor hazırlık sınavına sahip olarak görülür ve gerçektende öyledir giren biri olarak söyleyeyim : ) Senede dört sefer yapılır Eylül, Ocak, Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere. Üniversite öğrencilerinin bölümlerden ders alabilmeleri için yeterli düzeyde İngilizce bilip bilmediklerini ölçmek için bu sınav üç bölümden oluşur. Duyduğunu anlama (listening), okuduğunu anlama (reading) ve yazılı ifade’ (writing) dir.

     Sınav yaklaşık 4 – 4,5 saat sürer. Listening ve reading bölümlerinden sonra yani 3 saat sonunda bir yarım saatlik ara verilir binadan dışarı çıkamazsınız bu arada ve yarım saatin sonunda writing sınavı olur ve biter. Öğrencilerin bu sınavı geçebilmeleri için üç bölümden de barajı geçmeleri gerekir, aksi takdirde bölüme geçemezler. Ayrı ayrı verebilirler, örneğin haziranda listeningi verip ağustosta reading ve writingi verebilir, yani bir kere verdiği sınava bir daha girmesine gerek yoktur. Tabi bunun süresi 2 sene olması gerekir yani 2 sene sonra verdikleriniz sıfırlanıyor tekrar aynı sınava girmeniz gerekiyor. Her bölüm için geçme barajı %60 dır, yani 100 üzerinden 60 alınması gerekiyor her bölümden.

     Duyduğunu Anlama bölümü Seçici Dinleme ve Ayrıntılı Dinleme olarak ikiye ayrılır. Dinleme metinleri bir Öğretim Görevlisi tarafından bir kez okunur. Seçici Dinleme bölümünde öğrenciler dinleme metninin okunması başlamadan önce soruları 3 dakika incelerler ve sorulara metnin okunması esnasında cevap verirler. Metnin okunması sona erdiğinde öğrencilere cevaplarını kontrol etmeleri için 3 dakika daha tanınır. Ayrıntılı Dinleme bölümünde öğrenciler soruları daha önceden görmezler. Metnin okunması sırasında boş bir sayfaya not alırlar. Öğrencilere metindeki ana fikirleri not almaları tavsiye edilir. Metnin okunması bittikten sonra öğrenciler 15 dk. içinde notlarını kullanarak soruları cevaplarlar.

     Okuduğunu Anlama bölümü ikiye ayrılır. İlk bölüm Arayarak Okuma'dır. Bu bölümde öğrenciler önce soruları okur, sonra metindeki ilgili paragrafı bulur ve soruyu cevaplayabilmek için o paragrafı dikkatlice okurlar. Arayarak Okuma bölümü 8-10 sorudan oluşur. Bu bölüm toplam 30-35 dakika sürer. Sorular metindeki bilgi sırasına göredir ve sorulara kısa cevap vermek gerekir. Kısa cevap soru neyi soruyorsa sadece onu yazmak, ekstra hiçbir bilgi eklememek demektir. İkinci bölüm olan Ayrıntılı Okuma bölümünde öğrencilerin metni daha ayrıntılı ve bütünlük içinde okuyup sorulara cevap vermeleri beklenir. Ayrıntılı Okuma bölümü 9-11 sorudan oluşur. Bu bölümün süresi 40-50 dakikadır. Bu bölüm Arayarak Okuma bölümünden daha farklı soru tipleri içerir. Bu sorular metindeki ana fikirleri ve önemli detayları anlama yorumlama, metinde tartışılan ana fikirler arasında ilişki kurma, ve bu ana fikirleri başka metinlerle ilişkilendirebilme becerilerini ölçer. Soru tipleri kısa cevap, çoktan seçmeli ve eşleştirme şeklinde olabilir.

     Yazılı İfade bölümünde öğrencilerden iki farklı konu üzerine iki kompozisyon (her biri yaklaşık bir A4 sayfası uzunluğunda) yazmaları beklenir. Kompozisyonlarda öğrencinin tartışabilmesi için yardımcı fikirler verilir. Öğrenciler verilen yardımcı fikirler yerine kendi buldukları yardımcı fikirleri kullanarak da kompozisyonları yazabilirler. Her bir kompozisyon için ayrılan azami süre 40 dakika olup öğrenciler diledikleri konudan başlayabilirler. Değerlendirme aşamasında yetkin bir akademik İngilizce ve düşüncelerin uyumlu bir biçimde ifadesi esas alınır.

daha ayrıntılı bilgi için yadyok.boun.edu.tr/birim/ogrenci-el-kitabi.htm#12

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Toggle Footer