Breaking News
Loading...
16 Ağustos 2013 Cuma

Essay nasıl yazılır

06:50

     Essay yazmak hazırlık okuyan herkesin korkulu rüyasıdır. Sınavların writing bölümünde karşılaşılır. Türkçe olarak karşılığı komposizyon ya da makaledir. En az dört paragraftan oluşması  gerekir.

     İlk olarak introduction dediğimiz giriş paragrafı ile girilir ve daha sonra body paragraf dediğimiz iki paragraf birbirini takip eder ve son olarak conclusion dediğimiz sonuç yani çıkış paragrafıdır.

     Introduction; giriş paragrafı kısaca yazının hakkında yüzeysel olarak bilgi verilir ve son cümlesinde thesis statement dediğimiz cümlesi bulunmak zorundadır. Çünkü bu paragrafın son cümlesi yani thesis statement body yani geliştirme bölümünde nelerden bahsedileceğimiz belirtilir.

    Body paragrafı; essay’in can alıcı kısmıdır, bu bölümde okuyucuyu ne kadar çok etkilerseniz o kadar iyidir. Belirli bir şablona uygun yazılır, ilk önce neyi açıklayacağınıza girersiniz, daha sonra destekleyici düşünce verirsiniz (supporting idea), bu düşünceye uygun detay veya örnek verebilirsiniz (supporting detail). Daha sonra aynı şekilde ikinci destekleyici cümleyi detayı  verebilirsiniz, uzunluğuna göre. İkinci body paragraftada aynı şekilde yazabilirsiniz.

     Conclusion; essay’in son paragrafıdır, bu yüzden genel bir özet yazıp ve daha sonra introductionda yazdığınız cümleleri değiştirerek aynen geçirebilirsiniz. Sonrasında kişisel görüş yada genel bir yorum yazılarak bitirilebilir.


     Öneri verecek olursam eğer iki body paragraf yazmak istiyorsanız genelde body paragraflarda daha çok detaya girmeniz istenir, ama üç yada daha fazla body paragraf yazmak istiyorsanız çok fazla detaya girmenize gerek yoktur. Bir A4 ‘ü dolduracak şekilde yazın, fazla yazmanız size bir şey kazandırmaz, hatta okuyucuyu sıkar yada konu dışına çıkmanıza neden olur.

essay yazmanızı kolaylaştıracak örnek kalıplar


2 yorum:

  1. İstanbul Lisan Merkezine yaptırdım ben ödevimi valla verdim 150tl böyle uğraşmaktansa :DDD sizlerede tavsiyem hiç kafa patlatmayın gidin ilm'ye yardımcı olsunlar :)))

    YanıtlaSil

 
Toggle Footer