Breaking News
Loading...
16 Ağustos 2013 Cuma

İstanbul Teknik Üniversitesi Yeterlilik Sınavı

08:22

İstanbul Teknik Üniversitesi Yeterlilik (Proficiency) Sınavı

     Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olan yeni kayıtlı öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf tutulur. Bu sınavda başarılı olamayıp Hazırlık Programı’na devam eden öğrencilerin ise, yılsonunda verilen İngilizce Yeterlilik Sınavı’nı geçmeleri gerekmektedir. Bir akademik yıl içerisinde  Eylül, Ocak, Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere dört yeterlilik sınavı yapılır. İTÜ’ de yeterlilik sınavları iki aşamada yapılır.

     Birinci aşama,  15 restatement (başka sözcüklerle anlatma) ve 30 reading comprehension (okuduğunu anlama) olmak üzere 45 çoktan seçmeli sorudan (toplam 60 puan) oluşur. Sınav süresi 120 dakikadır. Birinci aşamadan 30 puan ve üzerinde alan Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri ikinci aşamaya girmeye hak kazanırlar.

     İkinci aşama,  10 çoktan seçmeli listening comprehension (dinlediğini anlama) sorusundan ve essay writing (kompozisyon yazma)  bölümünden (toplam 40 puan) oluşur. Sınav süresi 90 dakikadır. İkinci aşamadan en az 20 puan alan ve toplam puanı 60 ve üzerinde olan Lisans öğrencileri; ve ikinci aşamadan en az 20 puan alan ve toplam puanı 65 ve üzerinde olan Yüksek Lisans öğrencileri sınavı geçmiş olur.

Not: 75 puanı geçerseniz ING101 dersinden muaf olursunuz.

     Birinci aşamayı geçip ikincisinde başarısız olan öğrenciler, tüm sınavda başarısız olmuş kabul edilirler. Bir sonraki sınavda aynı sürece tabi olur ve birinci aşamadan başlarlar.

  • Restatement soruları, sınavın %15’ini oluşturur ve İngilizce bilgisini cümle bazında ölçer. Verilen cümleye anlamca en yakın cümlenin seçilmesi istenir. Bu bölümde, her soru bir puan değerindedir. 
  • Reading comprehension soruları, sınavın %45’ini oluşturur ve öğrencilerin okuma-anlama becerilerini ölçer. Çoğunluğu bilimsel olmak üzere, 3–5 metinden oluşur. Bu metinleri, 7–10 çoktan seçmeli anlama sorusu takip eder. Bu sorular arasında, bağlamdan kelime anlamı takip etme ve bağlamsal göndermeleri bulma (referans) tipi sorular da vardır. Bu bölümde, her soru bir buçuk puan değerindedir.
  • Listening comprehension soruları, sınavın %20’sini oluşturur ve öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerini ölçer. OCAK 2013'TEN İTİBAREN öğrenciler (soruları görmeden önce) bir ders metnini SADECE BİR kez dinler ve notlar alırlar; dersi BİR kez dinledikten sonra notlarını kullanarak 10 çoktan seçmeli soruyu cevaplarlar.  Bu bölümde, her soru iki puan değerindedir.
  • Essay writing bölümü, sınav puan ağırlığının %20’sini oluşturur. Bu bölümde, öğrencilerden, I) Karşılaştırma, II) Sebep ya da III) Sonuç tipinde 250–350 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenmektedir. Öğrencilere toplam üç konu verilir ve bir tanesini seçmeleri istenir.

daha ayrıntılı bilgi için ydy.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=9951

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Toggle Footer